През ноември миналата година бе взето решение за осигуряване на финансиране за доставката на един хеликоптер, но разчетите към днешна дата сочат, че би могло да се доставят два. Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата.

Освен доставката на хеликоптери, с ресурса се предвижда и осигуряване на хангари, обособяване на хеликоптерни площадки в страната и покриване на цялата съпътстващата инфраструктура за експлоатацията на летателните средства. Зам.-министър Николова обърна внимание, че до сега у нас не е реализирана подобна мярка, като с подкрепата на ЕК се осъществява пилотен проект, който ще допринесе за цялостно покритие на държавата с този вид услуга.

"Сега ще направим най-важната стъпка, в рамките на която ще осигурим основата като инфраструктура и покриване на административните изисквания. На следващ етап ние ще можем да надграждаме, доставяйки още техника", коментира заместник-регионалният министър.

За тази цел могат да се ползват и европейски средства през следващия програмен период. Така ще се подобри достъпът до медицинска помощ в труднодостъпни и отдалечени райони и спешна реакция при кризи, произшествия, бедствия, спасителни и донорски операции. И към момента МЗ може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката. С финансиране от програмата предстои ремонт на спешните медицински центрове в страната, доставят се и нови линейки.