Този четвъртък от 11.00 часа на площад "Христо Ботев" всички, желаещи да поспортуват, могат да се включат в игри по федербал, волейбол, скачане на въже, бягане, правене на коремни преси (кой колкото може!) и други спортни дейности. Събитието "Move Vraca! Move!" ще раздвижи жителите и гостите на Враца на 26 май. Проявата има за цел да насърчи физическата активностна хората и да допринесе за по-здравословния им начин на живот.

Мероприятието няма състезателен характер и се провежда заради забавлението. Всички участници в него ще си тръгнат с рекламни значки и гривни. „Move Vraca! Move!” ще се проведе за първи път. То е част от инициативата „Move Week” на международната кампания „Now We Move”. Организатори са Младежки център - Враца и ученици от града.

Първата част на събитието ще завърши с голямо хоро под съпровода на Младежки духов оркестър към Центъра за работа с деца. След това с бягане участниците ще се придвижат до Младежкия център, където ги очакват лични предизвикателства под формата на определен брой клякания, лицеви опори, коремни преси, изкачване на стълби и други. Приелите предизвикателствата накрая ще се подкрепят със вкусна здравословна храна.

Европейската кампания „Now We Move” има амбицията да направи 100 милиона европейци по-физически активни до 2020 г. Според последните изследвания на Евробарометър, България е държавата с най-висок процент неактивни хора - 78%. Като едва 2% от българите спортуват почти всеки ден, а само 14% извършват по-леки форми на физическа активност като ходене пеш, каране на велосипед с умерена скорост, лек труд в градината. Изследването показва също, че 41% от българите прекарват в седене 5 часа дневно всеки или почти всеки ден. Затова "Now We Move" - България има собствена визия за 1 000 000 повече българи физически активни до 2020 г.

От 23 до 29 май е Move Week - седмицата на физическата активност и спорта в България. Това е ежегодно събитие, което се провежда в нашата страна от 2012 г.