Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезлите от употреба гуми кметовете могат да определят конкретни общински места, на които гражданите да оставят излезли от употреба гуми. Ако самостоятелно определя местата за събиране на тези гуми на терени, които са общинска собственост, кметът на общината трябва да сключи договор с лица, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на гумите. Обслужването на тези места не е регламентирано като задължение на организациите по оползотворяване и за тях може да бъде сключен договор, както с организация по оползотворяване, така и с всяко лице, което притежава документ за разрешение, посочват от МОСВ.

Събраните стари гуми могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо предприятие със съответното разрешение в цялата страна, съобразно сключените договори на лицата, които ги събират.

МОСВ напомня още, че е напълно забранено депонирането на цели и нарязани гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане. За образувани нерегламентирани места за отпадъци местните власти подлежат на санкция от 3000 до 10 000 лв.

Глоби ще бъдат налагани и на гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места. Размерът на санкциите в този случай е от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране - от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.


Източник: news.bg