Нашата проверка установи, че проводимостта на речното корито в този участък от Моравешка бара наистина е намалена в резултат на наносни образувания и обраслите в дървета, храсти и буйна трева брегове на реката. Във водата пък плуват всевъзможни боклуци, изхвърлени от недобросъвестни граждани - пластмасови, хартиени и найлонови отпадъци, непотребни автомобилни гуми, домашни вещи и дрехи и пр.

Крайно занемарена е и пешеходната зона за отдих от двете страни на реката, която също тъне в боклуци. 15-те дървени беседки и пейки са изпочупени, повечето осветителни тела са унищожени, бетоновите цветарници, вместо за украса, служат само за кошчета за битови отпадъци.

Живеещи в "Ледениците” се оплакаха и от друго: постоянно на площада пред търговски комплекс „Калето” се събират алкохолици, които пият по цял ден от сутрин до късна доба, изхвърлят празните бутилки където им падне, уринират дори пред погледите на играещите си деца и често нарушават спокойствието в квартала. За решаването на този проблем не помогнали и многобройните актове, които им съставили от полицията.

Сериозни проблеми в квартала създава и многодетно ромско семейство, което било настанено преди време от Общината в една от къщите на ул. "Индустриална”. От "Ледениците” дори направили подписка за тяхното изселване, но когато се оплакали на кмета на Мездра, той им отговорил, че въпросните роми трябвало да бъдат интегрирани в обществото.