България е разделена на 31 избирателни района, като те следват областите на страната. След последното преброяване, данните, които НСИ обяви, излиза, че броят на мандатите трябва да се промени – някъде (където има прираст) - да се добавят, от другаде - да се вземат. Според информацията на Националния статистически институт, в 5 от общо 31-те избирателни района - Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и Видин населението е намаляло. Във Враца сега мандатите са 6, в Монтана и Ловеч – по 5, но населението и на трите области намалява с по половин мандат.

Според Изборния кодекс обаче, в един избирателен район не може да има по-малко от 4 мандата. Така че Видин, който най-бързо губи население, отново ще бъде представляван от четирима народни представители, независимо, че според последното преброяване няма население и за трима. Региони като Видин, които изпращат по 4-ма депутати в парламента, са още: Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол, като към тях най-вероятно ще се присъедини и Монтана. Почти всички те са в списъка на районите, губещи бързо население.

В София вместо 16 ще се избират 19 народни представители. Останалите 21 избирателни района запазват досегашните си мандати. За част от тях, това се дължи на текста в изборния закон, който предвижда минималната квота от избирателен район да е не по-малко от 4 мандата.