В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на Монтана и Ловеч, заместник-областния управител на Враца, представители на областните администрации в Плевен и Видин, кметове на общини от петте области, представители на националнопредставените работодателски организации и синдикати, както и представители на академичните среди.

На заседанието беше представен и обсъден проект на Индикативна годишна програма на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район за 2018 г. Беше направено представяне и обсъждане на информация за заявени инвеститорски намерения на територията на петте области в Северозападния район от страна на БАИ.

Във връзка с инициатива за запазване на предоставяните към настоящия момент бонус точки на бенефициенти за дейности по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) 2014-2020 г. в рамките на Северозападен район Регионалният съвет за развитие обсъди и одобри разработените от Търговско-промишлена палата - Враца и Областния управител на Ловеч мотивирани предложения до Управляващия орган на ОПИК не само за необходимостта от запазване на предоставяната към момента бонификация, но и що се отнася до упражняването на последващ контрол от страна на Управляващия орган и възможността областните управители да осъществяват такъв по отношение на дейностите по Оперативната програма на територията на 5-те области в Северозападна България.

В заключение беше направено представяне и обсъждане на степента на изпълнение на съответните Оперативни програми 2014-2020 на територията на Северозападен район, в това число и информация за Годишните индикативни програми и предстоящите процедури по съответните Оперативни програми за 2018 г.