Отменени са всички пътувания на ученици в чужбина, съобщи пред участниците в областния медицински съвет началникът на РУО Трайка Трайкова. „Спряхме и групите от три средни училища – едно от Берковица, от ФСГ „В. Левски” и ПМГ „Св. Кл. Охридски” в Монтана, които трябваше да пътуват до Италия, Испания и Германия по проекти. Класните ръководители са предупредени да информират ученици и родители за предпазните мерки срещу заболяването.

Единствената сигурна гаранция за избягване на този и всички останали вируси е добрата лична хигиена и задължителното миене на ръцете с топла вода и сапун, заявиха епидемиолозите.

Директорът на Спешния център д-р Серьожа Ценков увери, че екипите разполагат със всички нужни предпазни средства.

Все още не е ясно, кой ще контактува с хора, които се прибират от чужбина или си живеят в страната но нямат личен лекар, ако се наложи да спазват 14-дневна домашна карантина. Питането бе от началника на охранителна полиция при ОД на МВР комисар Д. Хилмиев. Той заяви, че патрулите не разполагат с предпазни средства.

Според лекарите маските са безполезни, а по-опитните припомниха, че преди няколко десетилетия са оперирали с трислойни маски от тензух.

За режима на неосигурените ще се грижат инспекторите от РЗИ, скоро ще бъде обявен и телефон, на който гражданите ще могат да информират за такива случаи, каза областният управител Р. Белчев.


Източник: novinitem.com