„За да създадем здравословни условия за живот и да опазваме околната среда ще подменим печките на твърдо гориво със системи на алтернативни екогорива”, заяви зам.- кметът Диман Георгиев.

Община Монтана отчете резултатите от изпълнението на проект „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите ФПЧ10 и ПАВ на община Монтана“.

Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ в рамките на процедура „Разработване/Актуализация на общинските програми за качество на атмосферния въздух“по Приоритетна ос 5 на Програмата. Предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта е на стойност 182 672 лева, от които 155 271,20 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400,80 лева от държавния бюджет на Република България.

Стратегическата цел на проекта е да се осигури здравословна среда за живот на населението и висока степен на защита на околната среда. В съответствие с целта на процедурата, конкретната цел на проекта е разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите ФПЧ10 и ПАВ на община Монтана за периода 2019-2023 г. и планиране на адекватни към местните условия мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух, които да доведат до постигане на определени норми на КАВ.

В резултат на изпълнението на проекта е разработена Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите ФПЧ10 и ПАВ на община Монтана за периода 2019-2023 г. По програма „Лайф” 500 домакинства ще получат безвъзмездно начална сума от 1100 евро, за да сменят системите си.

„Хората ще предават печките на дърва и въглища и срещу тях ще получат газов котел или такъв на пелети. 50 семейства ще участват в самото начало на програмата експериментално. Тази програма ще продължи 5 години.”, подчерта Гергиев.

Към общината ще бъде създаден специален инспекторат, който да наблюдава районите, където има сигнали, че се горят отпадъци. При съвместни проверки с екоинспекцията ще бъдат налагани глоби. Предвижда се да има и две системи за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха в Монтана.