Духовият оркестър с диригент Пламен Крумов е подбрал за празничния концерт предимно Дико-Илиеви хора от богатия си репертоар. Художественият ръководител и хореограф на ансамбъл „Пъстрина” Първан Първанов е включил танци от шопска, пиринска и северняшка фолклорни области. Фолклорната формация „Огоста” с диригент Цветан Цветанов ще заложи на изявените си солистки.

При дъждовно време концертът на формациите от Народно читалище „Разум 1883” ще се състои в Младежкия дом.

На светлия християнски празник е посветен детският спектакъл, „Надхитряне“. Той ще се играе в Драматичен театър – Монтана, на 22 април от 12:00 ч. Режисурата е на Ирина Димитрова, а ролите изпълняват младите актьори Тихомир Иванов, Мила Топалова, Димитрина Проданова и Асен Таков. Ден по-късно – във вторник, ще се състои Великденски балетен спектакъл „Кой направил е цветята” на танцова школа „Финес” с ръководител Ина Колева. Той ще започне в 18:30 ч. в Голяма зала на театъра. През Страстната седмица – на 24 април, традиционният си годишен спектакъл ще представи Детско-юношеската театрална школа с ръководител Ирина Димитрова. Премиерата е с начален час 19:00 в Клуба на актьора.



На 24 април Великденска работилница за изработка и декорация на яйца от изкуствени материали ще отвори врати в Общински младежки дом. От 10:00 до 16:00 часа Румяна Белчева – ръководител на клуба по приложно изкуство „Дорос”, ще обучава деца от начален и прогимназиален етап. След уъркшопа компетентно жури ще оцени творческия резултат и ще определи най-сполучливите и оригинални декоративни яйца. Организаторите са предвидили награди за класираните на челни позиции. Творбите им ще бъдат подредени в импровизирана изложба във фоайето на Младежкия дом.

На Велики четвъртък - 25 април, в експозиционната зала на Регионален исторически музей Монтана (ул. "Граф Игнатиев" 3) посетителите ще могат да видят мултимедийна презентация, посветена на традицията в боядисването на великденските яйца. Презентацията ще представя уредника Светлин Ангелов