След направена частична корекция на капиталовите разходи част от допълнителните постъпления отиват за: 120 000 лв за нов ж. п. прелез в района на Монбат. 46 000 лв са предвидени за ремонт на зелени площи около спортни съоръжения в к-с „Огоста” и още 30 000 лв. помпи и резервоар на тренировачни игрища.

С 4 840 лв, които Историческият музей в Монтана ще получи допълнително ще бъдат направени археологическо наблюдение на обекти, които попадат в проекти финансирани от ЕС.

За належащи ремонти на територията на кметствата се осигуряват още 64 000 лв. На ОП ”Спортни имоти” – за данъци и текущи ремонти 120 000 лв.

За разплащане отоплението на общински звена 200 000 , за улично осветление 120 000 лв.

Преди актуализацията съветниците приеха и отчета за изпълнението на бюджет 2018. Към края на м. юни държавните приходи се изпълнени над 56 %, местните 52 %.

Осигурени са 163 000 лв за довършване на храма „Свети Дух”, 36 000 за разширение на гробищния парк и 101 000 лв за основен ремонт на бул. „Хр. Ботев”. Общината е превела и предвидените по бюджета 35 000 лв. на МБАЛ ”Д-р Ст. Илиев”.

Съветниците гласуваха и шестмесечните отчети на общинските предприятия. Бе приет и отчета за дейността на Общинския съвет за полугодието. За шестте месеца Общинският съвет е провел 7 заседания и са взети 174 решения, като са постъпили общо 235 преписки. „Благодаря на всички колеги за конструктивната работа през първата половина на годината, продължаваме да реализираме добри идеи и през следващите месеци”, каза председателят на Общинския съвет инж. Иво Иванов. Една от темите, по които ще работят съветниците след ваканцията е опазване реда, чистотата и спокойствието на гражданите в обновените паркове на Монтана. „Воже би е разумно занапред за всеки парк да има отделен отговорник и хора, които да следят за реда и чистотата, та дори и за това да не плюем семки и да не хвърляме обелки от банани по алеите”, каза И. Иванов. И не пропусна да отбележи и ангажиментите на местните власти по организацията на движението и особено срещу безразборното паркиране на автомобили.

След днешното заседание на Общ. Съвет поскъпва посещението в музея. Съветниците одобриха промяна в таксата за посещение в музеите в Монтана.

Поскъпването е 100 процента, но входните билети остават много евтини. За деца и студенти/редовно обучение/ от 50 ст. билетчето става 1 лв. Въвежда се и комбиниран билет от 2 лв, с който посетителите могат да посетят всички музейни обекти на територията на града. За ученици, студенти и пенсионери той ще е 1 лв.

Едногодишните карти за посещение експозициите на РИМ- Монтана ще струват 2 лв. За участие на ученици в образователни музейни програми през летния сезон цената вече е 2 лв на ден.

Източник: novinitem.com