В инициативата участваха ученици от всички класове, които заедно проследиха качеството на водите в Берковска река, чието корито минава непосредствено през двора на училището.

Възпитаниците на професионалната гимназия направиха лабораторните проучвания на взетата за проба вода от реката, измериха температурата на въздуха и водата, разтворения кислород, киселинността и мътността й, и попълниха внимателно получените данни в специално подготвените информационни листове. Резултатите от извършеното пробовземане са добавени и в официалния сайт на Деня на мониторинга на водата, за да се попълни световната база от данни, която се поддържа в него.

Световният ден за мониторинг на водата дава възможност за популяризиране и насърчаване на ползата от запознаването на обществеността с провеждането на контрол и мониторинг върху качеството на водата. Стремежът е да се насърчи по-доброто отношение на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните обекти, както и насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.