От просветното министерство предвиждат и още едно увеличение на издръжката, но за общините, които са въвели успешно делегираните бюджети. С новия модел на финансиране, който стартира от началото на годината, успешно са се справили над 97% от местните власти. За тях се предвиждат други 21 млн. лв., които ще стигнат за средно по 40 лв. на ученик или близо 4 на сто над стандарта за издръжка. Общинските съвети имат срок от 1 месец, за да коригират бюджетите на училищата с двете увеличения.

За увеличение на издръжката настояват от месеци учителските синдикати и сдружението на общините. Профсъюзите искаха средната издръжка да стане 1380 лв. Мотивът им е, че с въвеждането на делегираните бюджети от началото на годината средствата не стигат за увеличение на учителските заплати и за извънкласните дейности. Според кметове недостатъчните средства по делегираните бюджети са и една от причините за затварянето на училища. Преди месец учителските синдикати пък изчислиха, че в училищата с под 300 ученици средствата за заплати изобщо няма да стигнат. Според тях учителите могат да получават 650 лв., но при съкращение на 12.5% от служителите. Според разчетите на МОН увеличение на учителските заплати до средно брутно ниво от 650 лв. е възможно при липса на просрочени задължения и при балансиран бюджет.

Не всички общински училища бяха готови да въведат делегираните бюджети от 1 януари т.г., коментира Мария Минчева, шеф на Дирекция "Образование" в Столичната община пред "Фокус". Според нея не само малките, а и училищата с по 700 ученици изпитват трудности и причината е в ниския стандарт за издръжка. По данни на общината училищата в Нови Искър, в кв. "Кремиковци" и в Панчарево вече са изхарчили повече от половината си средства за издръжка, тъй като са на течно гориво, което е много скъпо. Предстои внасянето на предложение към столичните общинари за дофинансиране на училищата на нафта и на училищата с басейни, каза още Минчева. Отделно общината отпуска 7.5 млн. лв. за ремонти на покрив, подмяна на дограма, ремонти на ВиК инсталации и тоалетни, както и ремонти на отоплителните инсталации. 37 са софийските училища, които се нуждаят от спешни ремонти.


Източник: old.segabg.com