Желая ви през новата учебна година, а и за в бъдеще, да утвърждавате традициите на това училище, запазвайки го като уникален за България център за подготовка на кадри в морското дело. Вие разполагате със знанията, разполагате с материалната база, за да превърнете това училище в конкурентно на училищата с подобен характер в Европа и в челните места в световните класации, обърна се проф. Пенов към академичния състав на ВВМУ.

Вашият принос за развитието на военноморското дело, за развитие на морския транспорт в България, ще бъде неоценим и благодарение на кадри като вас България ще има достойно място в световната общност, каза министър Пенов в обръщението си към курсантите и студентите.

Той откри нов център за чуждоезиково обучение, а преди това разгледа и учебния център по кибероперациии в училището. По време на посещението си проф. Пенов положи цветя на барелефа на дългогодишния преподавател във ВВМУ кап. I ранг проф. Трифон Пенков.

По-късно днес министър Пенов ще посети научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий“, с който българските полярници ще отплават за Антарктида.

Аз съм бил на такава експедиция и познавам дейността, която осъществяват на Антарктида нашите полярници. Изключително се зарадвах, когато се осъществи такова сътрудничество между Софийския университет и Висшето военноморско училище, коментира още проф. Пенов.