© БНР

За да проникнете в тайнствения й свят ще се наложи да се екипирате с удобни обувки, да преодолеете страха си от тъмни и клаустрофобично тесни пространства и най-вече – да разгърнете въображението си до край. Само така ще усетите магията на това фантастично място, скрито в пазвите на Стара планина.

Пещерата се намира край село Орешец в Северозападна Стара планина, недалеч от Белоградчишките скали. Открита е на мястото на каменна кариера още през 1973 година, но отваря врата за посетители чак през 2015 г., след като е била проучена, картографирана и оборудвана с предпазни парапети, стълби и пр. С помощта на цветното светодиодно осветление пещерата оживява в цялото си величие пред погледа на изумения от красота й турист. Засега са разкрити 5 огромни зали, а общата дължина на коридорите й е около 300 м. Корали, кристали, сталактони, сталагмити, сталактити, хелактити. От всичко има в тази пещера! Да не говорим, че голяма част от образуванията са от полускъпоценния камък оникс. И всяка зала е различна! – обяснява разпалено водачът ни Бори Борисов, който посреща групите на входа на пещерата.


© БНР

Но, за да проникне в подземното царство на „Венеца“, любознателният посетител трябва да се провре през много тесен отвор, а стълбите и парапетите са хлъзгави, тъй като влажността е около 90 процента. Така че преживяването не се препоръчва за хора с физически затруднения. А това, което се разкрива пред погледа, си струва усилията.

Наблизо пък се мяркат тъмносините очертания на молеща се Богородица. Силуетът й бавно потъва в мрака преди отново да се появи, този път осветен в златисто от прожекторите. През това време на заден план изпъкват многоцветните силуети на галактически мъглявини, на ококорени чудовища и плачещи девойки. Всеки вижда онова което въображението му рисува в полумрака на пещерата. А иначе образуванията си имат официални названия, като "главата на пеликана", "нощната лампа", "лалето", "ръката на Бог“.

Източник: БНР