По думите му обирджиите са предпазливи и ползват най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват от почти всеки гражданин. Крадците, които действат през деня, започват към 8 часа сутринта до 14 часа. Нощем пък сме най-уязвими между 3 и 6 часа. При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати. "В повечето случаи съседите са чули и видели, но нарочно не искат да съдействат, тъй като имат конфликти с живущите," коментира Пецов.
Той даде пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек. Крадците обикновено са на възраст между 16-17 и 45 години. Обикновено става въпрос за криминално проявен човек без образование, или безработен, или с ниски доходи.
"В повечето случаи това са деца, които са израснали в нездраво семейство или самите родители са тръгнали по този път и те копират професията на родителите си", каза Пецов. "Има и случаи на хора, които работят в различни фирми в сферата на услугите и те спомагат и дават информация, за да бъде извършена една кражба", допълни той. Пецов посочи, че българинът вече е по-предпазлив в социалните мрежи и вече пуска снимки от почивката си, след като се прибере у дома.
Той предупреди да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми. "Влизайки във входа, крадците набелязват обекта предварително – могат да сложат белег, изцапване на вратата, клечка, хартийка, може да развалят уплътнение на вратата", каза още Пецов, като посъветва хората редовно да почистват етажа си.
По 5-6 сигнала за кражби в столицата се получават на ден. "Най-добре е, докато сте на почивка, ценностите ви да се съхраняват при ваши близки роднини и приятели, както и да не се афишира кога ще ходим на почивка и ще отсъстваме от дома си", посочи още Александър Пецов.

Източник: 24chasa