Ето пълният текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

от групите общински съветници в Общински съвет Мездра - КС "Народен съюз", ПП "АБВ" и ПП "ГЕРБ"

В подкрепа на традиционното провеждане на Национален фолклорен събор "Де е българското" в Туристически комплекс "Дядо Йоцо гледа", с. Очиндол

Ние, общинските съветници, избрани от жителите на община Мездра, категорично декларираме, че сме против опита за прекъсване на 13-годишната традиция за провеждане на Национален фолклорен събор "Де е Българското" в комплекс "Дядо Йоцо гледа", с. Очиндол.

Идеята за създаването на този фестивал идва от Вазовия герой Дядо Йоцо, който е посрещнал Освобождението на България от турско робство като слепец, но е искал да види, да усети българското. От самото начало до миналата година събора се организира съвместно от Община Мездра, Читалище „Просвета 1925“ и Сдружение "Искърско дефиле". Целта е да се даде възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство на своя регион.

По традиция, председателят на Сдружение "Искърско дефиле" Огнян Петров, който е съорганизатор на мероприятието, връчва всяка година Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа" на именити българи, прославили Родината. 10-килограмовата статуетка е умален макет на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле.

Хиляди са хората, пристигащи в емблематичния комплекс "Дядо Йоцо", за да се насладят на красотата на уникалната природа и българските песни и танци.

Тази година сме свидетели как без никакво обяснение, по еднолично решение на кмета на община Мездра - инж. Генади Събков, превърналия се в традиция Национален фолклорен събор "Де е българското" в комплекс "Дядо Йоцо гледа", с. Очиндол е на път да бъде заличен.

Заявяваме категоричната си позиция, че сме ПРОТИВ опита на Община Мездра да бъде използвано името на фестивала за провеждането на друг такъв в с. Лютиброд на датата 2 юни - Ден за поклонение пред паметта на Христо Ботев и на геройски загиналите за освобождението на България!

Против сме срещу непрозрачното управление в община Мездра и едноличните решения, взимани от кмета й!

Против сме срещу унищожаване на изградени и установени с години традиции!

Против сме срещу решението на кмета да не представя културен и спортен календар на община Мездра пред Общински съвет!

Против сме срещу неяснотата за начина на финансиране на нововъведените фестивали и празници през този мандат!

Традицията се съхранява във времето, предавайки се от поколение на поколение. Когато традицията за провеждане на фестивала "Де е българското" в комплекс "Дядо Йоцо гледа", с. Очиндол е заплашена от едноличните решения на един човек, то те ще срещнат отпора на обществото и традицията ще бъде съхранена за идните ни поколения!

Традициите, те правят онзи камък, който да си тежи на мястото. Отговорността за това е наша!