Това е първата от серия покани, които ще позволят на най-малко 100 000 младежи да участват в корпуса до края на 2020 г. Отправената днес покана обхваща най-широкия досега спектър от проекти: освен дългосрочна индивидуална доброволческа дейност, стажове и работни места в областта на солидарността, ще бъдат допустими следните проекти:

· организациите ще могат да предлагат краткосрочни проекти (с продължителност между две седмици и два месеца) за екипи от доброволци;

· Не само публичните и частните организации, установени в държавите — членки на ЕС, могат да кандидатстват за финансиране. Младите хора, регистрирани в Портала на Европейския корпус за солидарност, също ще могат да сформират групи от най-малко 5 участника и сами да създават дейности за солидарност, ръководени от младежи.

· В някои проекти на Европейския корпус за солидарност в областта на доброволчеството могат да участват и организации извън ЕС — от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция, бившата югославска република Македония и други държави партньори.

Проектите по линия на поканата за представяне на предложения, която започва днес, ще бъдат подбрани след като Европейският парламент и Съветът приемат официално предложението на Комисията вследствие на политическото споразумение между тях от юни 2018 г. Крайният срок за кандидатстване е 16 октомври 2018 г. с изключение на проектите за екипи от доброволци, за които крайният срок за кандидатстване е 18 февруари 2019 г.