Този проект е инициатива на специализирана образователна стратегия ProKARSTerra - Edu, разработена от Експерименталната лаборатория по карстология на НИГГГ - БАН в международно сътрудничество и е част от образователната концепция "Учене през целия живот". В проекта участваха пет училища от цялата страна.

Участниците посетиха множествяо карстови обекти в района между Ловеч и Велико Търново, като пещерите: Бачо Киро, Еменска, Андъка, Деветашка, Голяма Гарваница, Проходна, Съева дупка, Черната пещ, водна пещера Водопада и Урушка маара; водопадите: Крушунска бигорна каскада и Вара; понорите на река Вит, ждрелото на река Негованка, карстово блато Ирманов гьол и др. Бяха проведени дискусии, теренни наблюдения и измервания, като учениците участваха във всички практически дейности. Учениците получиха сертификати за преминато обучение по карстология.

Ръководителят на групата д-р Цветелина Ценова, заяви че отборът на Средно училище "Христо Ботев“ - Враца ще участва в конкурс на Академията посветен на карста и в научната конференция в началото на следващата година.