Фестивалът включва и образователен модул, който осигурява възможност за допълнително обучение в майсторски класове и уъркшопи. През годините членове на журито и специални гости на фестивала са били изявени професионалисти и преподаватели в сферата на киното като Емил Христов, Теди Москов, Рангел Вълчанов, проф. Ролф Ортел (Австрия), проф. Мария Дора Морао (Бразилия), проф. Звиад Долидзе (Грузия), носителят на “Оскар“ за най-добра адаптация на сценарий за филма “Пианистът“ – британският драматург и писател Роналд Харууд.

Скот Хилиър, също е лауреат на наградата на Американската филмова академия, британският сценарист Роджър Грегъри и неговият колега от САЩ Джон Бърнстейн, двукратният носител на „Оскар” Флориян Галенбергер, Бюлент Кючукердоган (Турция) и много други. Дванадесетото издание на „Ранно пиле“ се проведе от 01 до 06 ноември 2016 г. в София.За първи път фестивал „Ранно пиле“ обявява конкурс за ученически филм на тема „Аз и другите, другите и аз“. Участници бяха ученици между 8 и 12 клас, а клиповете са с времетраене до 3 минути и са заснети през последната една година.

Ето и резултатите:

Първо място: Миглена Маринова

Второ място: Мартин Черногорски

Трето място: Климентина-Мария Неделчев

Спонсор на конкурса е Американска фондация за България, която предостави награден фонд от 1500 лв.

В дванадесетото издание на Международният студентски филмов фестивал „Ранно пиле” през тази година кандидатстваха повече от 1330 филма от над 90 страни. Числата са впечатляващи.

От екипа на ръководството на Младежкия дом споделиха- "Горди сме, че партньорството ни с Американска фондация за България – клон България, дава възможност на врачанските ценители и киномани да видят част от наградените филми".

В предпразничните дни 27 и 28 декември 2016 год. от 18.00 до 20.00 часа в обновената клубна зала на Младежки дом – Враца. Можете да гледате – напълно безплатно – наградените филми от кино фестивала „Ранно пиле” 2016.