Младите хора бяха доброволци от Ученическия съвет във Враца, от клуб „Дебати” и училища в общината. Защо да ги последваме на колела?-попитахме организаторите. Отговориха, че идеята е четирите обекта да бъдат обиколени от млади хора с велосипеди, с ролери, от майки с детски колички и дори от някой гражданин с куфар на колелца, защото трябва да има движение, напредване, посока…

Сред младите хора срещнахме 18-годишната Виктория Йорданова от Мездра, ученичка в СУ „Иван Вазов” в родния си град. Девойката беше категорична, че ще упражни правото си на глас, защото точно те, младите хора искат и могат да променят много неща в държавата и се надяват в бъдещия Европарламент да ги чуят.” Не само ние, всички хора трябва да гласуват, защото по този начин ще покажат, че го правят с мисълта за нас, за бъдещето ни” - добави девойката.

Разговаряхме и с Жаклин Петрова, в последен клас на природо-математическата гимназия във Враца. „Ще гласувам, защото според мен, в гласът на младите хора е кодирано значението за ангажираност на управляващите по отношение на бъдещето. В Европейският съюз се надявам да мислят за нас, за да има на кого да предадат усилията за развитие. Ако ние не гласуваме, ще оставим ситуацията такава каквато е. Моето мнение е, че сами трябва да взимаме решения и да сме отговорни за това, което се случва. Важно е да знаем правата си, да ги ползваме, което значи да сме изключително активни, любопитни, запознати с европейските институции” - убедено обясни девойката.

И Виктория Кузманова взе участие в разговорите ни. Тя също е ученичка в математическата гимназия на Враца. Съвсем скоро е навършила пълнолетие и ще гласува след дни за първи път. „Смятам, че като бъда избирателно активна, ще мога да моделирам бъдещето си, изисквайки от избраният от мен евродепутат, пък и от всички други, да устояват исканията ми за създаване на възможности да се развивам по начина който съм избрала.

Младежите споделят, че гласуването е отговорност и личен избор. Казват, че майките и бащите им също ще отидат до урните, но не са ги напътствали за кого да дадат своя вот. И въпреки, че в семействата се коментират политически теми, младите хора не пропуснаха да отбележат, че в много отношения техните мненията и тези на родителите им са различни. Еднаквото е само това, че е необходим път към промяна.