По-нататък митрополит Киприян изразява благодарност към Негово Светейшество Неофит, за добромъдрото му приветствие, за насърчителната му оценка и мъдро наставление и допълва: „Духовно се изпълва сърцето ми с братска благодарност към Високопреосвещените архиереи - членове на Св.Синод на БПЦ-БП за съборно-изявеното братско отношение към мене, грешния и малкия”.

Митрополит Киприян споделя в своето слово и сърдечната си мъка, от физическото отсъствие на двамата архиереи, които са го изградили в лествицата на църковното служение. За единият казва, че е блаженопочиналия Старозагорски Митрополит Панкратий, който е поел неговото духовно обгрижване от юношеска възраст, след което го е превел през трудния път на монашеското послушание и йерейско свещенослужение и казва " Бог да го прости и вечна да бъде паметта му."

Митрополитът е споделил е и съжалението си от отсъствието на Негово Високопреосвещенство св. Врачанския Митрополит Калиник, който е поел грижи за него в зряла възраст. „Деветнадесет години се стараех с пълни шепи да черпя от неговия изключително богат опит на архиерей. Духовното богатство на служението ми във Врачанска епархия, ще ми бъде скъпа съкровищница, извор на вдъхновение по пътя на новото ми нелеко служение. За всичко, което дължа на св. Врачанския Митрополит Калиник, всякога ще бъда признателен и братски предан. Господ да му дарува дълголетие, крепко здраве и духовна бодрост”- е казал още в благодарственото си слово новоизбраният Старозагорски митрополит Киприян.