Духовният пастир на Врачанската епархия, Врачанският митрополит Негово Високопреосвещенство Григорий, отслужи Празнична света Литургия в манастирската църква и тържествен водосвет и благослови миряните, събрали се в празничния ден в двора на манастира, като им пожела здраве и благополучие, както и ремонта на манастира като свято,благочестиво и богоугодно дело.

Тържишката Света обител има богато историческо минало. Тук е живял и творил книжовникът Дамаскин Хилендарец. В него са отсядали Васил Левски и Никола Обретенов. За ролята на това свято място в духовното израстване на българския народ припомни в своята проповед Врачанският митрополит Григорий.

Сред миряните, дошли да се помолят за здраве и благослов бяха кметът на Община Роман - Валери Ролански и заместник-кметът на Община Роман –Николина Кътовска.

Тазгодишният празник на манастира бе различен от предходните години, тъй като за първи път от години насам в светата обител се извършва основен ремонт за над 2 млн лева, станал възможен по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г, подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Държавен фонд „Земеделие“. Изцяло се подменя покрива на манастирската сграда, дървените парапети по чардаците и цялостното обновяване на дървените елементи в светата обител.

Въпреки текущия ремонт, миряните не се притесняваха от строителната площадка, а дори се радваха, че това свято място ще стане още по-привлекателно и по-притегателно. Млади и стари бяха се разположили по все още мократа от снощния дъжд трева и се радваха на прохладните сенки. Най - щастливи, както винаги, бяха децата, които се люлееха на люлката, вързана както всяка година на столетния бряст за здраве.

Много от посетителите бяха дошли и заради личния си празник, или за имен ден на свои близки. Един от тях бе и Калин Топалски от Мездра, дошъл с близките си, за да отбележат имения ден на малката му племенница – Илияна. Той каза, че за него всеки празник, независимо от религията, означава единение и споделяне.

По традиция, датираща от незапомнени времена, на този ден се събират поклонници от цялата страна. И тази година да почетат светеца тук бяха дошли гости от София, Мездра, Враца, Плевен, Червен бряг, село Гривица и други, въпреки текущия ремонт в манастира. Вярващите прииждаха на групи светата обител, за да потърсят смирение и получат благословия.

До стените на светата обител майстор-готвачът Георги Братанов от с. Батулци и неговите помощници – Златко Златев от същото село и Митко Монин от с. Синьо бърдо се грижеха за приготвянето на вкусния курбан. Майстор-готвачът с удоволствие сподели тайната на вкусния курбан.

За първи път от години насам за курбана бяха дарени от кмета на Роман Валери Ролански 3 овце и от фирмата, която извършва ремонта – 2 овце и 1 агне. В шестте огромни майсторите готвачи приготвяха празничен курбан за над 600 души, осветен и благословен от отец Цветан.

След празничната света литургия и освещаването на курбана, миряните се стекоха около димящите казани, за да опитат традиционния курбан.