Митко Ценов, Иво Балабанов и техният треньор Йоло Николов заминават за Берлин в събота. Идния вторник, 7 август, те ще бягат в една от двете квалификационни серии на 3000 м стипълчейз. По програма стартът в пресявките е в 11:40 часа местно (12:40 ч. българско) време. Съгласно регламента, за финала се класират първите петима в двете квалификационни серии плюс петте най-добри "щастливи" губещи времена. Финалът в дисциплината е на 9 август (четвъртък) от 21:20 часа местно (22:20 ч. българско) време.

Целта минимум, която си поставя Митко на Европейското първенство, е класиране за финала, а тази максимум - място в челната шестица, а защо не и медал. Неговото най-добро постижение през този сезон (SB) е 8:28.78 мин. - резултат, който той регистрира в началото на юли на Мемориал "Ищван Гюлай" - Hungarian Athletics Grand Prix 2018 в Се́кешфехервар, Унгария.

© lap.bg

Личното постижение на Иво Балабанов в препятственото бягане на 3 км (PB) е 8:53.76 мин. 21-годишият благоевградчанин записа своя върхов резултат на Националния шампионат в началото на юли, където стана шампион на България на 3000 м стипълчейз.

© atletikabg.com

Това ще бъде третото поредно участие на Митко Ценов на European Athletics Championships, докато Иво Балабанов ще дебютира при мъжете на най-големия континентален лекоатлетически форум.

През 2014 г. в Цюрих Митко финишира втори в първата квалификационна серия на 3000 м стипълчейз с време 8:35.45 мин. и се класира за финала, където се нареди на девето място с 8:34.16 мин. 21-годишният тогава мездренски атлет беше най-младият участник във финала.

Две години по-късно, в Амстердам 2016, Ценов завърши седми във втората полуфинална серия с 8:45.55 мин. и не успя да влезе във финала. Този резултат му отреди 19-о място в крайното класиране в препятствената дисциплина от 26 участници.

Шампионатът на стария континент по лека атлетика в Берлин ще бъде предаван директно по тeлевизионните канали Eurosport 1 и Eurosport 2.