Идеята на общите поръчки е да улеснят процедурите, да намалят корупционните рискове и да доведат до по-добри условия по договори за типови стоки и услуги, ползвани от администрацията. Централното възлагане бе въведено още през първия мандат на ГЕРБ, но тръгна много ограничено и трудно.

Според сегашните правила финансовото министерство избираше централизирано изпълнители за 5 вида контрагенти на администрацията - доставчици на канцеларски материали, тонери и принтери, автомобилно гориво, почистване на сгради и доставка на самолетни билети.

В края на миналата година списъкът бе разширен и вече включва общо 15 стоки и услуги, които следва да се възлагат от Министерството на финансите. При тези поръчки министерството ще сключва рамкови споразумения с няколко изпълнители, към които ведомствата и държавните агенции ще се обръщат за оферта при нужда. Възложителите няма да са длъжни да ползват рамковите споразумения, само ако възлаганият от тях контракт е под прага, за който се изисква сключване на писмен договор.

Източник: DarikNews