„БЕХ и НЕК не разполагат с подобен ресурс. Самите те имат огромни задължения, които погасяваме с кредит. Мислим откъде да вземем парите, но е сигурно, че ще бъдем коректни и ще се разплатим”, категорична бе министър Петкова. Тя припомни, че огромните дългове са продукт на споразумение за оборудване за атомната централа в „Белене”, подписано през ноември 2008 г. от кабинета на тройната коалиция.

България няма как да подмине решението на Арбитражния съд и ще трябва да плати солената сметка, обясни енергийният шеф, но обяви, че страната ни има претенции по отношение на размера на лихвата, начислена на дълга ни.

„Считаме, че международният арбитраж е допуснал техническа грешка, която значително е оскъпила лихвата. Ние не можем да обжалваме решението, но сме сезирали институцията и разчитаме тя да коригира пропуска. Претенциите ни са за редуциране на лихвата с 82 млн. евро”, уточни министър Петкова.

Тя отказа да категоризира АЕЦ „Белене” като погребан проект и заяви, че такова скъпо начинание никога не може да бъде окончателно зачеркнато.