Освен базара на открито, в рамките на деня се проведе и маратон "Бягай за кауза", като така инициаторите на събитието отбелязаха и Международния ден на спорта за мир. В състезанието се включиха 51 лекоатлети от различна възраст, сред тях председателят на Общинския съвет в Монтана и директорът на Български център за нестопанско право Надя Шабани. Преди старта приветствия към участниците поднесоха кметът Златко Живков, министърът на труда и социалната политика и представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Моуита.

"Много съм горда, че съм днес тук с Вас, каза тя. Благодаря ви за това, което правите. Ние от УНИЦЕФ подкрепяме социалното предприемачество в Монтана от самото начало и ще продължаваме да го правим. Аз няма да се включа в маратона защото идвам от Кения, а ние там сме много, много бързи и ще го спечеля, пошегува се д-р Моуита. Тя пожела успех на състезателите и им благодари, че са тук, за да отпразнуват заедно международния ден на спорта.

"Много се вълнувам, че съм в родния си град, за да подкрепя това събитие", заяви социалният министър Бисер Петков. В обръщението си той припомни, че от началото на месец май влиза в сила Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, който бе приет от Народното събрание преди 6 месеца. В България самоопределилите се като социални предприятия наброяват 4 500. Повече от 23 хиляди българи намират заетост в тях. Правителството си е поставило за цел този 1 процент от БВП, които те създават в рамките на 4 годишен период да бъде удвоен.

"Социалното предприемачество е кауза за хора с големи сърца. Радвам се, че тук има много млади хора, защото основното послание на днешното събитие е да приобщим повече хора към социалната кауза”, каза още министър Петков.

"В България хората са ангажирани и се обединяват, когато им дадеш добра кауза", заяви Надя Шабани. Според нея има добри социални решения извън социалните помощи. Посланието от днешния ден е, че всеки може да намери решение и заедно можем повече.

„Имаме много гости от различни места в страната. Надявам се да стане добра среща, която да се превърне в традиция. Това е една форма за споделяне на опит между социалните предприемачи. Имаме идея да я повеждаме фестивала всяка пролет, заяви кметът Златко Живков.

Денят на социалното предприемачество в Монтана завърши с концерт на певците и танцьорите от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" и Vivo - Монтана.