© spisanie.manager.bg

"Следва да се има предвид, че искането се отнася до участъци от пътя, попадащи в урбанизирана територия, се казва в писмото. В този случай следва по инициатива на съответната община, на чиято територия се намират населените места, в случая Община Мездра, да бъде сформирана комисия, която да извърши оглед на участъците и да вземе решение за изпълнение на конкретни мерки за ограничаване на скоростта на движение”. В състава на тази комисия трябва да бъдат включени представители на Общината, на Областно пътно управление - Враца и на сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР.

„В случай че бъде взето решение за изграждане на изкуствени неравности върху пътното платно, се отбелязва още в писмото, Община Мездра следва да осигури финансиране, както и да изготви проект за промяна на организацията на движение, който да бъде съгласуван със сектор "Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР и с Областното пътно управление.

В заключение се обръща внимание, че разглежданите участъци от второкласния път Мездра - Своге попадат в обхвата на Лот 17 по проект "Транзитни пътища V" на Агенция "Пътна инфраструктура", който е изпълнен през юни тази година и обектът все още е в гаранция. „Предвид на това, се казва в писмото, в случай че се вземе решение за изграждане на изкуствени неравности, то те следва да бъдат изпълнени по начин, който не нарушава пътната настилка.”

В становище на кмета Генади Събков, изпратено наскоро до Общинския съвет, се казва, че Община Мездра подкрепя предложението за изграждане на ограничители на скоростта за движение в района на Елисейна, Зверино, Люти брод и Ребърково. За целта Община Мездра вече е уведомила Областното пътно управление за необходимостта от поставяне на такива изкуствени неравности.

За решаването на проблема е необходимо Община Мездра, освен добра воля, да прояви инициативност и да осигури финансиране за изграждане на въпросните ограничители на скоростта. Защото залогът е възможно най-голям - човешкия живот.