Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети социалната трапезария във Враца, реализирана по проект "Осигуряване на топъл обяд в община Враца“. Тя бе посрещната от кмета на общината Калин Каменов и от областния управител Малина Николова. "По проекта 120 души от града ще могат да получат целогодишно топъл обяд", каза Русинова. Тя заяви още, че се планира тази програма да се допълни, като се съчетае с други социални дейности на общините.

Калин Каменов благодари на министър Русинова за подкрепата, която е оказала на Община Враца във връзка с проблем с личните асистенти, който е бил решен след бърза реакция от страна на социалното министерство. Кметът на Враца изрази увереност, че скоро ще стартира програмата за социалните предприятия. Той посочи, че Враца е един от градовете, който има готовност да кандидатства, така че да може да се излез от ситуацията на трайно безработните и да се създаде възможност тези хора да бъдат активни.

Каменов и Русинова обсъдиха местните политики по заетост и предстоящите схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“. Двамата посетиха Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в града. Социалният министър отбеляза, че за децата се грижат добре подготвени екипи от социални работници и психолози. Тя акцентира, че е необходимо осигуряването на възможност децата да учат в съседното училище, където да се обособи специализирана паралелка, за да се чувстват пълноценни. Русинова добави, че министерството ще осигури финансиране от фонд “Социална закрила“ за летен лагер на море за децата от домовете.

По време на посещението си във Враца Русинова разговаря и с професионални приемни семейства. Областният управител Малина Николова благодари лично за взетото решение да продължат ремонтите на ул. "Лукашов" 1 във Враца, където ще бъдат настанени двете дирекции за социално подпомагане. В сградата е предвидено изграждането на удобна приемна за граждани, която ще се намира на първия етаж. Обществената поръчка в момента е на етап за избор на изпълнител. Стойността на ремонта е малко над 300 000 лв.

"Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа", заяви министърът на труда и социалната политика. Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнася и до бащите, които ползват родителски права. "Това е начинът, по който трябва да подпомогнем работещите хора, а не със социални плащания", категорична бе министър Русинова.

През юли МТСП ще стартира възможността публичните институции, общините и областните управители да кандидатстват по Програма "Красива България" с проекти за организиране на детски кътове и занимални за работещите служители.