Трасето на пътя ще следва съществуващия обходен път на Видин, който ще бъде реконструиран и разширен - ще бъде с две ленти за движение в посока, зелена ивица и банкети. След това ще преминава по нов терен. Новият участък ще бъде с магистрален габарит - с две ленти за движение в посока, аварийна лента, разделителна ивица, водещи ивици и банкети.

Връзката със съществуващите пътища и населените места в региона ще се осъществява чрез пътни възли. Ще бъдат изградени подлези, надлези, два моста над реките Делийска и Войнишка, три виадукта, селскостопански подлези и надлези, площадка за отдих с електричество, водоснабдяване и пречиствателно съоръжение.

Предвидена е реконструкция на електропроводи, водопроводна и канализационна мрежа, телефонни и оптични кабели и ландшафтно оформяне. Отсечката Видин - пътен възел "Макреш" е първата от трасето Видин - Ружинци с обща дължина 54,3 км, по която стартира реално изпълнение. За другите два участъка - от пътен възел "Макреш: до село Бела и от него до село Ружинци, текат обществените поръчки за строителство и строителен надзор.