Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него организационни структури. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата е обявена за празник на МВР.

На 5 юли служителите на Министерството на вътрешните работи отбелязват своя професионален празник, обявен с Решение №79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г.

Интересен е фактът, че българските полицаи празнуват и на 8 ноември - деня на Архангел Михаил. Честването на тази дата е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод.

Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: "Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите".

Така 8 ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.