Дестинация "Стари столици" включва Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав и Габрово.

От министерството на туризма съветват да опитаме в района:

  • Еленски бут
  • Горнооряховски суджук
  • Пестил от сини сливи - “габровски шоколад”
  • Пълнени рати с булгур - червени чушки, които се пълнят с булгур, сирене и орехи
  • Оризато - постен ориз на фурна
  • Болярски сърми - правят се на бавен огън
  • Мешаница - гювеч с месо, което се прави в Арбанаси
  • Осмарски пелин - прочутото вино се прави в с. Осмар и има характерен горчив вкус, който се дължи на едноименната подправка. В региона се произвеждат също висококачествени вина Шардоне, Мерло, Пино ноар и др. Предлагат се също дегустационни турове и опознавателни беседи с участието на енолог.

Друга дестинация е "Розова долина", която включва Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък

  • Сирене, кашкавал и мляко - от местни ферми под Балкана
  • Катък (ишмер) - приготвя се прясно (козе, овче, краве) мляко
  • Курбан
  • Балканска пастърва
  • Яйца по панагюрски - Яйцата са „забулени“- във вряща вода, с оцет и непрекъснато бъркане се счукват яйцата, за да се сварят. Те се сервират с кисело мляко, в което има счукания чесън, добавя се мазнина и се поръсва червен пипер и ситно нарязан пресен копър.
  • Сладко от рози - приготвя се от листата на маслодайната роза. Сладкото от рози, освен много вкусно, е и много полезно. То има слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно и противомикробно действие.
  • Джуркан боб - бобът се сварява с лук, моркови и чушки. След като фасулът се свари, водата се отцежда и докато е още топъл заедно със сварените зеленчуци се намачква с джурило или вилица.

Карловски мискет

Дестинацията обхваща части от Средна гора и Подбалкана, където има много винарски изби. Тук се отглеждат както бели, така и червени сортове грозде. Безспорен лидер е “Карловският мискет”, който е традиционен български сорт.

От ведомството на Николина Ангелкова съобщават, че проектът е включен и в платформата iLoveBurgaria. През нея може информацията да се споделя от всички потребители на "Вайбър" чрез чат приложение.

Винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината, съобщава министерството. Те включват 55 общини на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.

Това, което се вижда, е, че информация за дванайсетте дестинации, разработени по проект "Сподели България" съвместно с Министерството на земеделието, е качена на сайта на туристическото ведомство.

Очакваните ефекти от проекта са да допринесе за насърчаването на пътуванията във вътрешността на страната, както и за популяризирането на по-малко познати туристически обекти и атракции. Оценката е, че това ще повлияе за повишаване на разпознаваемостта на регионите, ще има положителен ефект върху развитието на редица общини както в областта на туризма, така и за разрастването на местната икономика като цяло.


Източник: .kmeta.bg