Стартът на маратона бе в 09:30 часа, от площад Батенберг. 15 минути по-късно стартираха участниците в полумаратона, а в 10:00 часа бе началото за бегачите в дисциплината от 10 км, където се състезаваше и мездренският топ атлет – Митко Ценов. Ценов бе сред лидерите във временното класиране, но не успя да финишира поради объркване по трасето и последвало бягане в грешната посока.

"Аз бях начело на групата и се отделих от госта ни от Турция още на 7 км. Още на 8.5 км усетих, че нещо не е наред, но питах сигурно 10 съдии по трасето дали това е пътят за финала на 10 км и всички твърдяха, че е това..! На 10.800 м вече реших да спра и да изчакам втория и третия да ме стигнат, да запазим на часовниците си бягането и да се приберем леко до финала", написа в социалните мрежи относно ситуацията Ценов.

Треньорът в СК „Атлет“ - Йоло Николов също не завърши бягането в маратона. До 25 км той бе шести във временното подреждане, но поради крампа прекрати своето участие.

Неговият възпитаник Мирослав Спасов спечели националната титла, в общото класиране се нареди на пета позиция и първо място в националното класиране, с време 2:27:17. Победител, без конкуренция, стана кениецът Дънкан Коеч. Втори и трети се наредиха съответно Мохамед Чабот, а трети – Ахмед Алканоглу.

При дамите Милица Мирчева беше безапелационен лидер почти до края, но след 35км допусна изпреварване от победителката Ердал Тубай. Милица взе среброто с време 2:35:03, като подобри личния си рекорд с 9 минути, но остана на една секунда от подобряване на националния рекорд - 2:35:02, държащ се от Галина Григорова. Трета стана кенийката Лилия Джелегат. Милица Мирчева спечели и националната титла при жените, където тройката на най-добрите българки допълват Маринела Нинева от "Локомотив" (Дряново) и Таня Димитрова - СК "Атлет" (Мездра).

Софийският маратон е част от календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.