Милена Андонова (вляво) и сестра й Невена Андонова в кадър с младите актьори
Милена Андонова (вляво) и сестра й Невена Андонова в кадър с младите актьори © Галя Петрова

Най-великият светец на българската земя, преподобният Иван Рилски, се е родил около 876 г. в Скрино, в гънките на Осоговската планина край р. Струма. Бил е съвременник на княз Борис и неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син - цар Петър.

Сценарият спечели държавна подкрепа от Националния филмов център. Копродуцент е БНТ. „Макар и получили тавана на държавното финансиране, то е недостатъчно, за да произведем един съвременен филм с много декори, голям реквизит, снимаме на много места, доста от тяхно труднодостъпни, пресъздаваме далечна историческа епоха. Всичко това значително оскъпява продукцията“, обяснява Невена Андонова. До края на тазгодишния снимачен сезон, който завърши във Видин, екипът е снимал в Източните Родопи, край с. Маджарово, край река Арда, в Централна Стара планина, Централен Балкан, до Велико Търново - край Кладнишкия водопад. В началото на 2018 г. снимките ще бъдат подновени.

В ролята на отшелника Йоан ще видим Деян Жеков, млад актьор, на когото предстои да завърши НАТФИЗ. Във филма „Пастир“ участват младите актьори Петър Дочев от Младежкия театър, Елена Телбис от Народния. Една от централните роли на висш духовник - изцяло измислен персонаж, е поверена на Георги Тенев - драматург, писател и водещ в БНТ. Във филма е и „тежката артилерия“ на българското кино - актьорите Руси Чанев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев, Диана Добрева. В малка роля ще видим и режисьора Иван Павлов.

В „Пастир“ няма масови сцени – те са само в един-два кадъра, но въпреки това филмът изследва духа на епохата и духа на хората, благодарение на които сме оцелели като народ, нация и държава. „Опитваме се да отговорим на въпроса накъде вървим. Посоката на пътя е в нашите ръце. И ако не се замислим коя е основата на нашето битие като българи, ние ще загинем – разсъждава Милена Андонова. - Именно това са мотивите да се захванем с реализацията на този филм, въпреки изключителните трудности“.

Източник: monitor.bg