За своето родно място и за шахмата като съдба, Велчев разказа:

„Лик е моето родно място и аз винаги с гордост заявявам, че съм точно от Лик. Обичам Лик и винаги идвам тук при всяка възможност, с повод и без повод. Лик е едно много духовно средище. Между другото, шахът винаги е бил полурелигия в Лик. Моите кумири в шаха не са световните шампиони, а са хората от Лик, където са ме научили. Единият от тях се казваше Антон Генов, другият – Здравко Дунов. Той е д-р по философия. Винаги любовта към шаха е била много силна в Лик. Аз смятам, че като отделно село до 500 жители, Лик е най-шахматното място в България.”

Срещу именития си съселянин зад черно-белите фигури седнаха осмина ентусиасти, решени да премерят сили с един от най-добрите български треньори в „най-мъдрата” игра. В рамките на около час и половина, Николай Велчев спечели партиите и на осемте дъски.

Докато местеше фигурите, той обясняваше на своите противници всеки ход и всяко движение, като по този начин изнесе и една блиц лекция по шах.

След последната партия, един от най-сериозните му опоненти – Цветан Киров заяви, че усещането да играеш срещу такъв майстор е невероятно. Трудно е да се играе срещу Николай Велчев, но пък е приятно и доставя удоволствие.

„Дано по-често да се случва така да се учим от такъв майстор като него” – допълни Цветан.

Велчев „повдигна и малко завесата” за своята книга и сподели, че я пише цели 30 години. Той поясни, че в този си вид, шахът съществува от шест века, а в своето съществуване, играта има 7 периода. В книгата обаче е обхванал периода от последните 150 години.

„Шахът има изразни средства. Всички мислят, че шахът е математика. Не, той е всичко. В него има и социален, и интелектуален капитал. Липсва само финансовият” – шегува се ФИДЕ майсторът.

Според него, децата, които играят шах, получават най-важното – опорна точка в живота, както и в спорта. Ако се научиш да губиш и да продължиш напред, си научил най-важното в живота. С нескрита гордост Велчев подчерта, че България е единствената страна, абсолютно единствената от 200 страни в света, с двама световни шампиони по едно и също време – Антоанета Стефанова и Веселин Топалов.

И не на последно място Николай Велчев обърна внимание върху влиянието на шаха върху хората с увреждания. „Те са една огромна част от човечеството и шахът много добре ги социализира.”

В заключение той допълни и повтори, че България си остава единствената страна в света със световни шампиони и при мъжете, и при жените, и че шахът е български спорт.