Какво ще спечелим ако не пушим?

* 20 минути след отказа от цигарите кръвното налягане и пулсът се нормализират и достигат до показателите на пулс и налягане на непушач.

* 8 часа след отказването от тютюнопушенето нивото на никотин и вреден газ в кръвта се намалява на половина, а нивото на кислород се увеличава до нормална стойност.

* След 24 часа белите дробове започват да се чистят от натрупаните в тях смоли.

* След 48 часа в тялото не остава никотин. Възстановява се чувствителността към вкусове и миризми.

* След 72 часа дишането става по-свободно, изчезват затрудненията като хрипове и кашлица. Бронхите се отпускат, нивото на енергия в тялото се увеличава.

* След 2 седмици кръвообращението се подобрява, физическите натоварвания вече не изискват толкова усилия.

* След 9 месеца изчезват напълно затрудненията с дишането, обемът и ефективността на белите дробове нарастват с десет процента.

След 1 година рискът от инфаркт намалява два пъти.

* След 10 години рискът от злокачествено заболяване на белите дробове намалява наполовина.

* След 15 години рискът от инфаркт намалява до стойностите на непушачите. Рискът от сърдечносъдови заболявания и инсулт намалява от момента на спирането на тютюнопушенето.

Най – страшното - абстинентния сндром

Това е съвкупност от оплаквания, които в една или друга степен се появяват при отнемането на никотина от организма на дългогодишни пристрастени пушачи. Такива симптоми са главоболие, често с пулсиращ характер, сърцебиене и стягане в сърдечната област, болки в стомашната област, диария, болки в корема, изпотяване на дланите и ходилата, тремор /треперене/ на ръцете, шум в ушите, световъртеж, замаяност. Много често има промени в артериалното налягане с колебания от ниско към високо и обратно.

Колко време продължават симптомите на отказване?

Това е твърде индивидуално. Някои пациенти изобщо не страдат от никотинов глад. Други страдат до 3 месеца. Зависи от предисторията на тютюнопушене - по колко цигари дневно, от кога се пуши, каква е никотиновата чувствителност на нервната система.

Как да го направим?

* Опознай мотивацията си на пушене! Когато разберете кое ви кара да пушите, по-лесно ще се справите като избягвате ситуациите или причините поради които го правите. И какво ще спечелите ако не го правите.

* Приемете идеята напълно! Съставете си подробен план. Набележете си набор от стъпки, награди, дори някой, на когото да звъннете, когато се разколебаете. Напишете всичко това, за да го имате под ръка при спешност. Ако оставите да умувате как да постъпите, когато сте разколебан, сте загубен. Принтирайте го и го залепете на видно място.

* Напишете си всички причини, заради които сте поискали да спрете да пушите и когато сте изкушен да запалите си ги погледнете, за целта си ги изпринтирайте и ги поставете на видно за вас място

* Отлагайте! Ако ви се пуши, не посягайте веднага към цигарите. Направете 10 дълбоки вдишания, разходете се, пийнете вода, сменете дейността си, направете нещо което ви е приятно, хапнете нещо малко,позвънете на приятел, за да ви окуражи. Правете каквото поискате, само и само да отложите запалването на цигара.

* Поговорете с вече бивши пушачи – как са го направили и как се чувстват ?

*Мислете позитивно, поздравявайте се за успеха и се награждавайте.

* Спестявайте парите и ги харчете за други неща с удоволствие.

* Не допускайте “ една цигара “ да унищожи вашия успех и да Ви отнеме победата.

* Не се страхувайте, че ще увеличите теглото си. Яжте нискокалорични храни, повече плодове и зеленчуци, движете се много. Има начини за ограничаване на пълнеенето. И все пак, по добре здрав, отколкото съсухрен, кашлящ и болен.