За добруването на хората, за грижата и опазването на природата, за съхраняването на традициите, с които селото е повече от богато, днес всеки ден се случва нещо добро, нещо красиво. За това допринасят и самите типченци, които не спират да облагородяват селото си със собствен труд и с помощта на родолюбиви свои съселяни. Така е и с последната уникална придобивка, която посреща гостите още на входа на селото – огромна дърворезбована табела, която посреща с „Добре дошли” всеки гост и всеки пътник.

За идеята и реализацията й кметският наместник Георги Димитров разказа, че инициативата за поставянето на точно такава табела е на местния спомоществовател и родолюбец Иван Георгиев. Той допълни, че табелата ще бъде осветена вечер, за да се вижда отдалече. Също така, той припомни още нещо любопитно за друга атракция на Типченица:

„Точно преди две години, на същия този ден 8 ноември – Архангеловден, бе издигнат и огромният кръст горе, на най-високото място над селото, и построена беседка за отдих на туристите.До нея води и изградената екопътека, която вече е любимо място за хората от региона”.

От дума на дума, стана ясно, че хората в Типченица работят за това, да обогатяват селото си. Целта на всяка една инициатива е не просто да облагородяват района, но и да привлекат вниманието на любителите на природата да посетят селото, да отпият глътка изворна вода и да открият малко познатата красота на величествената Стара планина в нашия регион. Тук туристите ще могат не само да видят и усетят красотата на природата около Типченица, но и ще могат да опитат от еликсира на боговете – виното от винарна „Типченица”.

Кметът не пропусна да се похвали и с още две нови придобивки – новите покриви на сградите на кметството и на читалището, което преди 2 години отбеляза достолепната възраст от 120 години, напълно обновените кът за отдих и чешма в началото на селото. В аванс Георги Димитров подсказа, че вече има нови идеи и нови инициативи, които в скоро време ще бъдат осъществени.

От Типченица се отправихме по пътя на дърворезбованата табела до ателието на нейния автор – майсторът резбар Петър Трифонов. Открихме го в ателието му, където отново свещенодействаше с длето в ръка. За своята творба, Петър разказа, че още щом дарителят Иван Иванов му се е обадил, е приел присърце изработката и монтажа на табелата. Времето за изработването на проекта и самата табела отнели около месец. Той обясни със закачлива усмивка, че не случайно е изработил в центъра на проекта огромен грозд, за да напомня на гостите, а и на хората в селото, за това, че тук се ражда най-хубавото грозде и се прави най-хубавото вино.

Трифонов разказа още и за своята работа като художник, дърворезбар и скулптор, като подчерта, че за него и дървото, и камъкът имат своята душа. За твореца е важно да усети това невидимо послание на самия материал и да го пресътвори в произведение на изкуството и предаде на хората.

Докато разговаряхме, Петър не пропусна да отбележи, че се надява млади хора – ученици и младежи, да проявят интерес и да започнат да изучават и усвояват този древен занаят – дърворезбарството. Той допълни, че е отворен винаги да помага и обучава младите хора, както го прави и в момента – Петър е учител в Професионалната гимназия по каменообработване, и съчетава творческата и образователната си работа с удоволствие.

На изпроводяк, Петър изрази надежда, че в някой по-благоприятен момент е възможно да подреди своя самостоятелна изложба, тъй като всеки творец трябва да показва на хората своето изкуство и да им доставя естетическа наслада.