© ИОУ "Св.св. Кирил и Методий"

„Нестле за по-здрави деца“ е образователна програма, която има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването, редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации.

Финалната част от надпреварата достигнаха десет училища и десет детски градини, сред които бе и мездренското иновативно основно училище „Св. св. Кирил и Методий“. В състезанието взеха участие учениците от начален етап с дейности по Целодневна организация на учебния ден (ЦОУД), които се включиха с различни изяви в отделните модули. Децата представиха своите проекти, свързани със здравословното хранене и спорта.

На финала всеки от участниците имаше за задача да представи своя проект под формата на кратка презентация, в която да бъде описано постигнатото по съответната програма. По време на нейното изпълнение децата в мездренското училище са придобили здравословни хранителни навици, а спортът е станал част от тяхното ежедневие. В презентацията бяха описани и инициативите, които основното училище организира и ще продължи да прави, а именно коледния благотворителен базар, под наслов “Дай малко, направи много!“, по време на Лятната академия за бъдещи първолаци една от темите, които се разглеждат ще продължи да бъде за здравословното хранене, а спортните занимания на открито ще се превърнат в ежеседмични спортни празници.

Журито, което определи шестимата победители в третото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца” бе в състав: Мария Тодорова – юрист на „Нестле България”, Анелия Томова – гл. експерт дирекция „Приобщаващо образование“, Благовеста Борчева – държавен експерт Дирекция „Приобщаващо образование“, Ваня Кастрева - началник на РУО-София, Иван Михалев – търговски директор и журналист в 24 часа, двигател на успешни проекти на групата като „Големите малки“, “Невидимите герои“ и др. и Тереза Маринова – българска лекоатлетка, Златен Олимпийски Шампион на Българияи посланик „Нестле за Живей Активно”.

Победител сред училищата стана 139 ОУ „Захарий Круша” - София със своята идея за закупуването на стена за катерене в училищния двор. Негови подгласници станаха врачанското начално училище „Иванчо Младенов” и техният проект за създаване на съвременна спортна база, позволяваща практикуването на широк кръг от спортове, и ОУ „Свети Паисий Хилендарски”, с. Сотиря, които ще инвестират в оборудването на кулинарно ателие „Вкуснотека“.

В челната тройка сред детските учебни заведения са ДГ „Детелина”, гр. Дългопол, с избран проект за обновяване на съществуващ мини стадион в двора на детската градина., ДГ „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Две Могили, които ще подменят настилката във физкултурния си салон., и ДГ „Слънце”, Слънчев бряг, които ще оборудват биоградина с билки.

Победителите получиха специални плакети и парични награди, средствата от които ще вложат в проекти, насърчаващи полезните навици за балансирано хранене и активен начин на живот у българските деца. Наградите връчиха Тереза Маринова, Димитрия Георгиева и изпълнителният директор на „Нестле България” г-н Петър Стоилов.

От мездренското училище съобщиха за MediaNews в аванс, че ще се включат в новия модул на програмата "За един устойчив свят за бъдещите поколения", който бе представен по време на церемонията.