Повече за кампанията разказа кметският наместник – Роман Иванов.

„Преди 3 години започнахме да почистваме всички незаконни сметища в селото. За това време видяхме, че чистотата се поддържа и решихме да преминем на по-високо ниво и да разделим отпадъците“, каза Роман Иванов.

За реализиране на кампанията съдействие идва от Сдружение "БГ Бъди активен", които предоставят Шишеяд. Креативната инсталация има за цел да насърчи жителите да събират разделно използвани пластмасови бутилки.

Един от контейнерите – този за хартия и картон е изработен безвъзмездно от местния жител Иван Николов.

Инициативата среща подкрепа и в лицето на Община Мездра и главния експерт по опазване на околната среда - Георги Гергов, както и управителя на ОбП „Чистота“ - Калин Стойчев, които са предоставили необходимите контейнери и помощни материали.

Кметският наместник каза още, че намерението на осленкриводолчани е селото да се превърне в първото, в което се рециклират 100% от отпадъците.

„Ако намалее отпадъка в селото може да поискаме намаляване на битовия данък, защото по този начин ще имаме нулев отпадък за извозване“, обясни Иванов.

Изключително щастливи и горди от развитието на селото и са жителите на Ослен Криводол.

„Щастлива съм, че селото се развива. Ако успеем всички да се включим в тази инициатива и да съберем повече отпадък, ще намалят битовия ни данък, а това не е малко нещо. Особено за нас, които получаваме ниски пенсии“, сподели Пенка Христова.

Един от младите жители на селото, завърнали се в родния край, Кирил Начев подчерта, че рециклирането е много важно за опазването на околната среда.

„Хубаво е, че се обяснява и на възрастните хора. Те са свикнали, от едно време, всичко да изхвърлят в природата, но тогава е било рециклируемо, сега вече не е“, каза Кирил Начев.

Пешо Петков бе дошъл, за да изхвърли своите отпадъци разделно и сподели радостта си от това, че може да помогне и да опази природата.

Припомняме, че мездренското село има и изграден компостер, в който се събира цялата органика и зелени битови отпадъци от двора на кметството и от селото. Готовият компост се използва както за наторяване на дръвчетата и билките в екоцентъра, така и от жителите на селото. Той бе изграден по проекта "Изграждане на детски център за екологично обучение в с. Ослен Криводол и заздравяване на връзката дете-природа", финансиран от Национална кампания "Чиста околна среда 2021 г" към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).