Женският народен хор при градското читалище "Просвета 1925" спечели поредното си авторитетно отличие. Мездренските хористки с художествен ръководител Юлияна Антимова за втори път спечелиха специалната награда на журито на Четвъртия национален конкурс "Пъстра шевица", който се проведе в Червен бряг.

На награждаването председателят на журито доц. Веселка Тончева отбеляза, че хорът на Мездра е единственият в конкурса, който наистина изпълнява "Обработен фолклор" и работи професионално. Четвъртото издание на националния фолклорен фестивал „Пъстра шевица“, което се състоя в концертно-театралната зала в крайискърския град, се организира от местното НЧ “Н. Й. Вапцаров 1908” с подкрепата на Община Червен бряг.

Фестивалът е в два раздела: В първия раздел - „Автентичен фолклор”, се представят обичаи, песни, танци и носии от съответната етнографска област, а във втори раздел - „Обработен фолклор”, участниците, индивидуално или групово, се състезават в три възрастови групи по избор в песенно или танцово изкуство.

Фолклорният фестивал „Пъстра шевица” има за цел да съхранява, развива, популяризира и предава на поколенията българския автентичен и обработен фолклор. Както и да представя ежегодно пред гражданите и гостите на Червен бряг културата, традициите, музиката, песните и танците от различните етнографски региони в България.