След излизане на наказателното постановление с определената глоба от 3 000 лева, водачът обжалвал пред съда в Мездра административно наказателното производство, мотивирайки се с факта, че на място на извършената му проверка нямало поставен знак „Д 25“ указващ, че за използване на пътя се изисква платена винетна такса. Районният съд в Мездра е потвърдил като правилно и законосъобразно наказателното постановление № 18-0300-000278/30.05.2018 г. на началник група в РУ - Мездра при ОД МВР- Враца, с което В. Д. В. за извършено нарушение е санкциониран с административно наказание глоба в размер натри хиляди лева.

От изготвените мотиви на съдията по делото става ясно, че знак Д25 представлява пътен знак със специално предписание. Липсата на този знак на пътя, по който се е движел жалбоподателя, не отменя задължението на водачите на МПС да заплатят винетна такса за движение по републиканската пътна мрежа. Табелата Д25 е указателна и не влиза в категорията пътни знаци със задължителни предписания за участниците в движението, като тя е извън категорията на пътните знаци изчерпателно регламентирани в Правилника за прилагане на ЗДвП. Следователно наличието или липсата на знак Д25 не означава въвеждане на задължение или не, за управление на пътно превозно средство със заплатена винетна такса.

Казусът е показателен, че поставянето или не, на пътен знак Д 25 не изключва виновността на шофьорите на МПС-та при положение, че карат по републиканските пътища без винетки. При издаден АУАН те не се освобождават от отговорност по чл 139 ал. 5 от ЗДвП, в който е регламентирано, че ”Движението на определена категория пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на съответната такса за тях, определена в Закона за пътищата.”

Припомняме на водачите на различните МПС-та какви са санкциите при липса на винетка:
Камион – 3000 лева;
Автобус и микробус – 1500 лева;
Превозно средство за превоз на пътници с 8 места – 600 лева;
Лек автомобил, микробус – 300 лева.