Целта на тази симулация бе да се провери готовността на учебното заведение за вземане на незабавни мерки при евентуален пожар, възможностите за евакуация на учениците в ситуация, близка до реалната среда.

Сценарият, по който бе реализирано занятието, бе оповестяване за пожара с механичния звънец, поради прекъсване на електричеството, извеждането на учениците на безопасно за здравето и живота им място - извън сградата, през съответните евакуационни маршрути.

По време на занятието мездренските пожарникари демонстрираха пред учениците възможностите на наличната противопожарна техника и как действат огнеборците при гасенето на пожар. Децата се запознаха със специализираното оборудване за спасителни дейности на пожарникарите - защитно облекло, противопожарни шлангове, струйници, дихателни апарати, бутилки и др.

След „потушаването” на пожара с прахови пожарогасители, ученици доброволци изпробваха как се гаси пожар с водна струя. Седмокласникът Борил Калинов пръв научи как се действа с водната струя, как се пренастройва за прахово водоразпръскване в закрито помещение и как се насочва към горящи обекти на открито. След него се наредиха и други желаещи, които дори действаха със защитните каски на пожарникарите.

В демонстрацията се включи и директорът на училището – Иван Иванчев, който изпробва изправността на праховите пожарогасители.