Ана Николова е завършила Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации”. В момента е преподавател по изобразително изкуство в 50 ОУ „Васил Левски“ в столичния кв. „Драгалевци”.

Експозицията включва 20 илюстрации част от предстоящата детска книга „Копривени въженца” на Рени Митева, начален учител в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра. Рисунките са изработени с акварел и черен тънкописец, сподели Николова, която работи за втори път по проект на авторката Рени Митева.

„За втори път работим заедно с Рени Митева, сподели Николова. Първата книжка се получи сполучлива и когато Рени ме потърси за втори път, много се зарадвах. Оказа се, че илюстрациите ще са черно-бели, въпреки че в началото започнах с цветни. В процеса на работа промених стила, но все пак и двете сме доволни.“

Откриването на изложбата и представянето на нейната авторка направи Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра.

„Настоящата изложба разкрива една непозната част от творчеството на Ана Николова - илюстрации за детски книги, каза Дамяновска. Дебютната детска книга на Рени Митева „Две весели приказки”, също беше богато илюстрирана с авторски цветни рисунки от Ана. През тази година предстои да излезе новата детска книга на Рени, озаглавена „Копривени въженца”. Книгата съдържа малки поеми, пресъздаващи живота на едно дете на село при баба и дядо, в едновременно реалния и вълшебен свят на едни отминали щастливи времена, които повечето от нас помнят от своето детство“.

От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов подари на художничката букет цветя. „Поздравявам Светла, че продължава усилията да популяризира наши автори, каза градоначалникът. Благодаря на Ани за това сътрудничество с Рени. Радвам се, че това е второ усилие за съвместна работа между наш писател и илюстратор. Има нещо символично в това, че първата изложба за тази година е свързана с детството. Защото няма нищо по-чисто и по-добро от света на детето. Надявам се, че съвсем скоро ще направим и представяне на новата книга. Пожелавам ти здраве, упоритост и още много илюстрации на наши автори.“

Събитието уважиха представители на Общинската администрация и на градското НЧ „Просвета 1925“, близки и приятели на художничката.

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец януари във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.