Инициативата "Коледни уроци за сърцето" е организирана от Община Мездра и от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ще протече в три етапа. Запалването на светлините на коледната елха бе първият етап от инициативата "Коледни уроци за сърцето".

Вторият етап е до 20 декември, когато най-добрите художници от училищата и детските градини в общината ще изработят по 20 коледни картички. Честитките с пожеланията на учениците и на децата ще получат 240-те потребители на социалните услуги Домашен социален патронаж и Дома за стари хора.

Третият, заключителен етап от "Коледни уроци за сърцето", ще протече по време на Коледния концерт, който ще се състои на 21 декември в Дома на железничаря. На входа на дома ще бъде поставена благотворителна кутия за събиране на средства, с които ще бъде подпомогнато лечението на тежко болни наши съграждани.

Целта на инициаторите е да се припомнят най-важните общочовешки добродетели, крепили народа ни през вековете и съхранили ни като народ и нация.

И какъв по-подходящ момент за тези уроци, ако не запалването на коледната елха в навечерието на най-светлите Рождественски празници и всички заедно да изпратим своите съкровени надежди и пожелания за нашето и на децата ни по-добро „утре“.

И не случайно първите уроци по доброта и надежда предадоха децата на Мездра от седемте училища в общината и от Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ). Те заявиха своите послания и поставиха избраните от тях добродетели: честност, трудолюбие, смелост, обич, уважение, търпение, милосърдие и справедливост върху специално монтираните светещи елхи с имената на всяко учебно и социално заведение.

Празничната вечер продължи с изпълненията на Мажоретен състав, Вокална група "Детски свят" и Група за художествено слово към Център за подкрепа за личностно развитие.

Приятната изненада за най-малките граждани на Мездра бе пристигането на помощниците на добрия белобрад старец - двете джуджета – Незнайко и Знайко. С много шеги и закачки те спечелиха веселата глъч и радостния смях на малчуганите, които с нетърпение очакваха пристигането на самия Дядо Коледа. Той разказа легендата за коледната елха и заедно със своите помощници зарадва децата с подаръци.

В края на празничната вечер небето над Мездра бе озарено от пищна феерична заря.