По традиция честването на празника започна с издигане на националния флаг и на знамената на Община Мездра и на Европейския съюз. Особен колорит отново създадоха двама гвардейци, в ролята на които се превъплътиха младите левенти Самуил и Кристиян.

За непреходното значение на това историческо събитие и за неговите съвременни измерения говори кметът на Мездра Генади Събков. В словото си градоначалникът припомни паметната фраза, изречена от тогавашния премиер на страната Александър Малинов, който през есента на 1908 г. заявява на всеослушание пред света, че "Независимостта си България е готова да изкупи с кръв, а не с пари!”, и завърши с призива в Манифеста на Цар Фердинанд I, провъзгласен в старопрестолния град Търново: "Да живее свободна и независима България! Да живее Българският народ!”

Празнична програма по случай Деня на независимостта изнесоха Детският танцов състав "Мездренче” и Средношколският танцов състав при градското Читалище "Просвета”, които се представиха със "Северняшки танц”, "Ръченица”, "Копаница” и "Шопска сюита”.

За хубавото настроение на събралото се гражданство се погрижи и талантливата млада певица Рени Росалийска, която изпълни емблематичните песни на Паша Христова "Една българска роза” и на Емил Димитров "Моя страна, моя България”.

За разлика от предишни години, този път нямаше шествие по централния площад и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите за Отечеството. Впрочем, малцина от учениците, дошли на площада, знаеха какво точно празваме на 22 септември…