На този ден в Париж, (1950 г.) на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Шуман предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ. Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като „Ден на Европа“.

Десетки граждани на железничарския град почетоха с присъствието си празничния ден. Честването на общоевропейския ден продължи с изпълнения на децата от ВГ „Детски свят“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие, които изпълниха песните „Българио, обичам те“ и „Има светлина“. Особено настроение внесоха изпълненията на Мажоретните състави с ръководители Цветелина Цинцарска и Христинка Стоянова.

Интересно бе обаче, че в Деня на Европа на тържеството се появи малка група хора, които дали поради разсеяност, дали по други причини, пропуснаха да почетат Националния празник – 3 март и Деня на Мездра – 6 май. А днес, именно в Деня на обединена Европа, с цветя и венци и портрети в ръце заявиха своето присъствие и безсловесно демонстрираха позицията си за разделение.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.