Кметът на Община Мездра Генади Събков, заместник-кметът Сашо Илиев и заместник -кметът на Община Враца Мария Попова и представители на екологичните инспекции на двете общини, обсъдиха съвместното кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ВО16МЮОР00-2.005 по проект „Проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събирани зелени и/или биоразградими отпадъци“ – Приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на ОП „Околна среда“ 2014-2020.

Основната цел на кандидатстването за отпускане на финансиране по Процедурата е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци. По този начин ще се осигури допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

Заложените по Процедурата мерки съдействат за постигането на националните цели, заложени в българската нормативна уредба и в Националната програма за управление на отпадъците. Общините Враца и Мездра са допустим бенефициент за кандидатстване за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събирани зелени и/или биоразградими отпадъци по Процедурата, съгласно изискванията на управляващия орган за Регион Враца.