Проектът се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Сърбия 2014-2020, със съдействието на Търговско-промишлена палата - Враца и на Регионалната търговска камара на административните райони Ябланица и Пчиня. Той е с продължителност 15 месеца и бюджет от 170 000 евро.

Участниците в семинара бяха приветствани от директора на училището домакин инж. Христинка Минова и от ръководителя на проекта от сръбска страна Горан Йович, директор на Регионалната търговска камара в Лесковац (RPKL). Стана ясно, че по време на изпълнението на проекта Търговско-промишлената палата във Враца ще регистрира като търговска марка специален знак за производство нахляб и хлебни изделия, както и думите "Хляб от лимец", а Регионалната търговска камара на Ябланишки и Пчински окръзи ще регистрира международна сертификационна защитена марка за традиционния гастрономически продукт "Лесковашки грил” ("Leskovački roštilj").

По време на семинара Борис Тасев, инструктор в столичното Кулинарно училище "Amuse bouche" ("Удоволствие за устата"), представи презентация за процеса на приготвяне на хляб от лимец и демонстрира в новообзаведената кухня на професионалната гимназия как се приготвя това традиционно българско хлебно изделие.

Програмата на обучението включва също практически занятия за приготвянето на домашна баница и на пълнено пиле с булгур на фурна. По време на двудневния тренинг беше учреден и "Българо-сръбски Гастро клуб", който ще разработи собствено меню с традиционни ястия за двете съседни държави. Всички участници в семинара получиха сертификати за успешно завършване на обучението.

Следващият семинар по проекта ще се проведе от 19 до 21 септември в гр. Лесковац. Предвижда се също съвместно участие на Гастро фестивал в Сърбия и на панаир в България, с цел насърчаване приготвянето на специфични кулинарни продукти от този трансграничен регион.