В надпреварата ще се включат 109 участници от 14 клуба от цялата страна. Дисциплините са 3 и 5 км индивидуално бягане по часовник и 18 и 26 км общ старт.

В първия ден стартът е изхода на село Боденец в посока село Върбешница. Началото на дисциплината индивидуално бягане по часовник е 16:00 часа. На старта ще застанат деца, момичета младша възраст, момичета старша възраст и момчета младша възраст, които ще се състезават на по-късата дистанция от 3 км. Девойките младша и момчетата старша възраст ще се съревновават на 5 км.

Във втория ден е състезанието на 18 и на 26 км. Стартовете съответно са в 09:30 и 10:30 часа. Маршрутът на късата дистанция е Технокерамик - с. Боденец – с. Крапец – с. Върбешница, с. Боденец и финал пред предприятието.

Трасето на по-дългата дистанция е със същата начална точка, продължава през трите села, а финалът - разклона път Враца-Върбешница.

Награждаването на победителите е в 12:30 часа пред сградата на община Мездра. Класиралите се от първо до трето място ще получат медали. Ще бъдат наградени и финиширалите топ три, които ще получат медали за Купа „Мездра“.

Отличията са осигурени от община Мездра и от областния управител на Враца, под чийто патронаж се провежда състезанието.

Екипи на Център за спешна медицинска помощ и сектор „Пътна полиция“ ще следят за спазването на реда и предписанията, свързани с провеждането на мероприятието.