Сред дошлите да уважат двойния празник бяха повечето от 10-те останали живи участници във Втората световна война. Доайен сред тях е роденият в кюстендилското село Еремия Испиридон Ивановски, който през декември ще подкара 100 години. Пременени като за военен парад, на площада пред съвета се събраха също неговите побелели "братя по оръжие" Петко Петков, на 94 г., от с. Виноград, Русенско, 92-годишните Никола Илиев от Камено поле и Илия Григоров от Мездра и 91-годишният Илия Йорданов от Долна Кремена.

Ветераните от войната бяха поздравени по случай годишнината от Победата от кмета на общината Генади Събков. След ритуала по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на ЕС тематична програма изнесоха възпитаници на ОДЗ 1 "Мир", Вокална група "Детски свят" при Основно училище "Христо Ботев” и Мъжката вокална група "Калето" към Клуба на пенсионера.

По-сетне празничното шествие се отправи към обновения паметник на загиналите във войните „Св. Георги Победоносец”, където бяха положени венци и цветя на признателност и бе почетена паметта на 34-мата офицери и войници от мездренския край, загинали в заключителната фаза на Втората световна война.