"Това е най-високият бюджет за последните 30 години - близо 44 милиона лева, съпоставимо на хората, които живеят тук по постоянен и настоящ адрес. Надявам се, че стартовата рамка ще изпълним със съдържание и на 75% още в първата половина на годината, което да гарантира по-добри резултати. Надявам се това да стане въпреки политическите пристрастия, с обща воля и усилия", каза още Златко Живков.

Той изтъкна, че капиталовите вложения са 4 милиона и 300 хиляди лева и са планувани знакови инициативи като откриването на храма „Свети Дух“, ремонтите на улиците „Индустриална“, „Неофит Рилски“, „Стоян Марков“ и „Извора“. 11 милиона лева ще усвои общината по различни оперативни програми. Приключват проекти по ОП "Региони в растеж" и "Околна среда".

Продължават инвестициите в талантливите деца на Монтана. За възрастните хора над 70 години е осигурен безплатен транспорт, продължават грижите за хората с увреждания и подкрепа на неправителствените организации.

Кметът обеща тази година да бъде запомнена с усилията и грижата за 16 от 22 читалища, за 22 църкви - строящи се, реновирани и пред откриване. В новия бюджет са отделени средства за всички кметства. Няма общинска сграда в 23-те села, която да не е подкрепена, каза още градоначалникът. Общината инициира 6-7 дарителски кампании за статуята на богинята Диана, ще бъде открит и кът на писателя-земляк Йордан Радичков в Храма на Кирилицата във Велики Преслав по повод 90 години от рождението му.

Според Камелия Трифонова, зам.-председател на Общинския съвет, Бюджет 2019 е реалистичен, по-висок от минали години, което удовлетворява гражданите. Тя изрази задоволство от предприетите първи малки стъпки за младите хора по време на демографския срив. До 3500 лева ще се дават на млади семейства да започнат свой самостоятелен бизнес, а от тази година ще се поощряват и студенти по педагогика и медицина.

Камелия Трифонова от БСП пожела по-големи инвестиции в хората и в жилищната политика.

Общинският съветник Станимир Стоев от ГЕРБ смята, че мерките на държавата се дублират на местно ниво и призова да подпомогнем хората да останат в Монтана. Той успокои тези млади, които имат нужда от програмата ин витро, че конфиденциалността се запазва. Стоев се застъпи за подобряване на жилищния фонд, да се заделят средства за ремонти на общинските жилища и настанените в нови домове да ги пазят като свои. Общината ще поощрява и родителите на новородени бебета.

Съветниците гласуваха и предложение на кмета Златко Живков за разсрочване погасяването на кредит от 951 000 лв., отпуснат от Фонд "ФЛАГ" през ноември 2016 г. Ще бъдат погасени 415 000 лв.

На заседанието бяха одобрени и две докладни записки за подготовка на проекти, финансирани от външни източници - подготовка на Програмата за подобряване чистотата на атмосферния въздух и на "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания".

Одобрени бяха също отчетът за дейността на Общинския съвет и разпределението на преходния остатък.